Milyen motivációval, célokkal érkeznek a vezetők az 'A vezető első 100 napja' mentoringra és melyek a leggyakoribb kihívásaik?

2022.09.21

Mindig is tisztában voltam ennek fontosságával, tapasztaltam saját magam is az első 100 napok nehézségeit, ezért is dolgoztam ki erre külön programot évekkel ezelőtt. 

A téma aktuális, egyre többen ismerik fel a vezetők támogatásának szükségességét az új pozícióban töltött első 100 nap során, egyre több szakmai cikket, kutatást, interjút látni ebben a témában mostanság.

A vezetők nagyon sokféle motivációval, céllal érkeznek a tanácsadásra. A legtöbbjük magának kér segítséget, a cégétől nem kap vagy nem akar / mer kérni:

◼ volt, aki úgy érezte, ez az ő felelőssége,

◼ volt, aki úgy érezte, hogy gyengének, inkompetensnek tűnne, ha kérne támogatást,

◼ és volt, aki kért támogatást, de nem kapott.

Tapasztalataim szerint 10-ből 8 vezető magánúton keres támogatást általában, 2-nek pedig a cége biztosítja a tanácsadót, mentort.

Milyen személyes motivációval érkeznek a vezetők?

🎯 Nem akarja egyedül végig csinálni az első 100 napot - a vezetői magányosság terhe további nyomást helyez rá, stresszt jelent, ami hatással van a teljesítményére.

🎯 Sikeres akar lenni, hamar látható teljesítményt, eredményeket elérni, és stratégiát, kézzel fogható tervet készíteni az első 100 napra.

🎯  Volt már rossz tapasztalata új vezetői pozícióban és tudja, mik azok a csapdahelyzetek, amelyekbe bele tud kerülni - ezeket akarja elkerülni, ehhez kér támogatást.

🎯  Fél, hogy nem elég jó, hogy nem felel meg, annak ellenére, hogy őt választották. Nem bízik magában, vagy egyéb hiedelmek, félelmek, tapasztalatok korlátozzák őt, és ezeket akarja feloldani, biztonságot akar teremteni magának, önbizalmat magában.

🎯  Szintet lépett vezetőként - tanulni akar.

🎯  A vezetőket az első 100 napban érő sokfélre kihívás egyikét, vagy többet tapasztal, ezeket a kihívásokat akarja megfelelő stratégiával kezelni, vagy éppen a csapdahelyzeteket elkerülni. (Kattints a képre a nagyításhoz!)

Milyen eredménnyel zárul egy ilyen támogatott program?

✅ Konkrét, kézzelfogható terv, stratégia - a tervezés szempontjainak és módszertanának elsajátítása

✅ Az önismeret, önbizalom, magabiztosság érzése, nagyobb önérvényesítési képesség

✅ Tudatosság, fókuszált tanulás és cselekvés képessége

✅ Stakeholder elemzés és kezelés eszközeinek elsajátítása és gyakorlata

✅ A vezetőre zúduló elvárások határok közé szorításának képessége, saját határok védelme

✅ Saját kihívásokra stratégia alkot a vezető és technikákat sajátít el a kezelésükre

Újra, és újra tervezni kell (egyre gyakrabban, szinte már folyamatosan), stratégiát kell kialakítani, finomhangolni, és folyamatosan tanulni, a szokásokat fenntartani.

Az első 100 napon túl is folyamatos nyomás vezetőkön. Nincs kiszámíthatóság, állandóság. Folyamatos változásban éljük az életünket és a vezetők folyamatos gátfutásban érzik magukat, mindig újabb és újabb kihívások jönnek. Ehhez kell hozzászokni, alkalmazkodni. És ehhez kell megfelelő vezetői eszköztárat szerezni. 

Most, amikor vezetői kihívásokról, a jó vezetők megtartásának szükségességéről, a vezetői kiégésről, vagy akár a jelenlegi inflációs, gazdasági helyzetben vezetői juttatásokról is annyi szó esik, a vezetői mentoring és tanácsadás biztosítása fontos és értékes eszköz / juttatás lehet a vezetők megtartásában, mentális és fizikai egészségük megőrzésében.

Nem csak az első 100 napban. 

❗ És ne feledjük: bármilyen mentorálás sokkal kevésbé hatékony, ha a mentorált vezetője nem fektet bele időt, energiát.