A (nem is olyan) titkos fegyver a sikerhez és a kontrollhoz saját életünk felett: a stakeholder menedzsment

2021.09.22

Már régóta érlelődik bennem, hogy írjak röviden a stakeholder menedzsmentről. Az utóbbi hetekben is folyamatosan szembe jöt a téma, sokat dolgozom rajta vezetőkkel. A vezetői kihívások kezelésében - legyen az kívülről jövő vagy saját maga által támasztott - kivétel nélkül fontos momentum volt a stakeholder stratégia kialakítása.  

Bár sokat beszélünk róla, sok poszt, cikk, könyv született róla, szinte minden vezetőnél kivétel nélkül előjön az igény, hogy beszéljük csak át mi is az, ki is az és hogyan is kell ezt csinálni...

Ahogy a velem dolgozó vezetőknek szoktam mondani: ezt nem lehet egy nap alatt megtanulni, elsajátítani. ez egy izom, amit edzeni kell, folyamatosan. Kell hozzá némi elmélet, de utána sok gyakorlás, tapasztalat, főleg a kezdetekkor (de később sem árt) pedig jól jön egy külső, objektív szem, mentor, szövetséges, akivel időről időre átbeszélheted, stratégiát alkothatsz. 

Mert persze elméletben minden más, mint a gyakorlatban. Azt tapasztalom, hogy amikor először arra kerül a sor, hogy egy helyzetre, célra határozza meg valaki, kik is azok a bizonyos stakeholderek, és hol is helyezkednek el a térképen, mindig nehézségekbe ütközik az illető. De jó hír, hogy a kezdeti blokkot könnyű oldani, és egy bizonyos gondolkodásmód, megfelelő technikák elsajátításával könnyen önjáró lehet bárki. 

Mikor hasznos a stakeholder menedzsment? 

A rövid válasz: bármikor, bármilyen élethelyzetben. 🙂

Hosszabb válasz, néhány példával érzékeltetve:

 • Ha vezetőként úgy érezzük, hogy ellepnek bennünket a hullámok, túl nagy a nyomás rajtunk, túl sok az elvárás, mindenki mást akar, úgy érezzük nem vagyunk urai a saját életünknek, nincs időnk semmire, de szeretnénk meghúzni és megvédeni a határainkat.
 • Ha új pozícióba lépünk, és szeretnénk megalapozni eredményes és sikeres működésünket már a kezdetektől. 
 • Ha szeretnénk alakítani a velünk szembeni elvárásokat, nem csak munkában, hanem a magánéletben is. 
 • Ha nehéz, kihívásokkal teli időszak előtt állunk, és szeretnénk kialakítani egy védvonalat, szövetségesi rendszert, illetve készülni az előttünk álló kihívásokra a stakeholderek szintjén is, még a kezdés előtt. 
 • Ha bármilyen projektet, kezdeményezést sikeresen akarunk eladni, végig vinni és lezárni.
 • Ha szintet akarunk lépni a karrierünkben, és proaktívan mi magunk akarjuk megteremteni magunk számára a lehetőségeket.
 • Ha csapatként szeretnénk sikeresek lenni egy szervezeten belül, vagy a felénk irányuló elvárásokat szeretnénk menedzselni. Nagyon izgalmas egy csapat stakeholder elemzését végig csinálni.

És még sorolhatnánk. 

Kik a stakeholderek?

 • Akiknek érdekük fűződik a Te projekted, ügyed, pozíciód, területed sikeréhez.
 • Akiket résztvevőként érint, amit csinálsz, vagy csinálni szeretnél.
 • Akiknek befolyásuk van az elindításra és a sikeres kimenetelre.
 • Lehetnek személyek és csoportok is!

És amit a legtöbben elfelejtenek: a legfontosabb stakeholder Te magad vagy! Kezd az elemzést magaddal!

Miért fontos az előzetes stakeholder elemzés már az első pillanattól (vagy talán már előtte?)

 • Az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz a saját és területed sikeréért. Bármilyen jó program, kezdeményezés, projekt el tud bukni a stakeholderek nem megfelelő azonosításán és kezelésén!
 • Tudatos kommunikációra ad lehetőséget már az első naptól!
 • Segít beosztani az energiáidat - arra koncentrálsz, aki valóban fontos és ez lehetővé teszi számodra, hogy arra koncentrálj, ami valóban fontos, és számodra prioritás. 
 • Segít beosztani, megőrizni az energiáidat - ha jó a stratégiád, akkor sok fölösleges játszmát, kudarcélményt, kellemetlenséget elkerülhetsz. Az energiáidat így jóra használhatod, és tudsz gazdálkodni, egy kiegyensúlyozott energiamenedzsment rendszert felállítani. Segít az önvédelemben, a határok kijelölésében, megtartásában, segít a fókusz megtartásában, a kiégés megelőzésében. 

Egy mondatban: segít saját irányításod alatt tartani az életed. Nálad van a kontroll.  

Tudom, tudom, ezek nagy szavaknak tűnnek, de mindig tapasztalom, mennyire jó érzés (nekem is !), amikor egy vezető vagy csapat, a számára lehetetlennek tűnő helyzetekben megőrzi vagy visszaszerzi irányítást, tudja alakítani az elvárásokat és megvédeni a határait.

Hogyan állapítom meg kik a stakeholderek?

A stakeholderek nem mindig ugyanazok, és nem feltétlenül (csak) azok, akik a szervezeten vagy az életedben a legnagyom hatalommal, befolyással bírnak a Te érzésed szerint. 

Minden helyzet más, és érdemes mindig végig futtatni az elemző folymatot. Más és más eredményt, stakeholder listát kaphatunk. 

Mi alapján elemezhetjük a stakeholdereinket?

Befolyás és érdek(lődés) alapján. 

A befolyás itt a Te eredményeidre, a projekted, területed, szervezeted, élethelyzeted, célod sikerességére vonatkozó befolyást jelenti. 

Az érdek és érdeklődés: mennyire áll érdekében, mennyire fontos számára a Te sikered, illetve mennyire vagy fontos számára Te. 

Mindig alkossunk stratégiát a stakeholderekre az elemzésünk alapján!

A kiválasztott stakeholderekkel kapcsolatban az általunk kitűzött cél alapján stratégiát alkotunk, tipikus vagy várható szituációkra, helyzetekre is használható kommunikációs tervvel kombinálva. 

Utána már csak ki kell próbálni és gyakorolni. Újra, és újra. A tapasztalat aranyat ér. 🙂